Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Dvacetiletý Gastrofest nabídne jitrnice z kapra nebo pokrmy z krokodýlů

tuma01
Zakladatel Gastrofestu Vladimír Tůma zve návštěvníky na dvacátý ročník gurmánského veletrhu.
04.11.2016 16:37 | Ladislav Lhota

Gurmánský veletrh Gastrofest se uskuteční v prostorách výstaviště v Českých Budějovicích od 10. do 12. listopadu. Bude to již dvacátý ročník. Ve dvou předchozích dekádách jej navštívilo 275 tisíc zájemců, kteří snědli více než milion a tři sta tisíc porcí připravených od kuchařů ze šestatřiceti zemí a všech kontinentů s výjimkou Antarktidy. Při letošním jubileu se příchozí dočkají řady novinek, ale i tradiční soutěže Český kapr.

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Pod názvem Gastro Český Krumlov uspořádal akci poprvé v roce 1996 Vladimír Tůma, tehdejší ředitel krumlovského hotelu Bohemia Gold. Hlavní pořadatel, dnes majitel firmy Gastkom, zůstal stejný, ale místem veletrhu se od druhého ročníku 1998 (v roce 1997 byla pauza) stal nejprve českobudějovický DK Metropol a od roku 2001 se koná pod zaregistovanou značkou Gastrofest tento svátek kuchařů a jedlíků v rozlehlém areálu Výstaviště a. s.

Začátky nebyly jednoduché. První dva ročníky provázel finanční schodek. „Je to podobné, jako když otevřete novou restauraci. Úspěšnost poznáte teprve u vchodu podle hovoru odcházejících hostů. Pokud jsou nadšení, projeví se to časem i v pokladně. Vydržel jsem a Bůh mě odměnil prací, kterou mám moc rád. Je to dřina, ale hezká,“ říká Vladimír Tůma, jenž se letos vedle organizátorských povinností hodlá osobně zapojit do ukázek přípravy jídel přímo před očima zákazníka, jak to v časech minulých dělali číšníci zcela běžně.

Gastrofest se zdaleka neskládá jenom z přípravy pokrmů a pasivní konzumace. Během let přitáhl pod svá křída mnohé zajímavé a již zavedené akce a soutěže. Letos bude již pošesté součástí veletrhu prestižní kulinářská soutěž Český kapr (celkově 11. ročník), tentokrát s podtitulem V kuchyni Karla IV. Do jihočeské metropole se podařilo z Ostravy převést originální Dýňový festival, velké oblibě se těší soutěž cukrářů a pekařů.

Chcete spatřit jídelní lístek z Titanicu?

Tradiční součástí Gastrofestu se i letos stane prezentace francouzské kuchyně (úprava zeleniny), bavorské kuchyně (selečí kolínka, bavorské klobásky), speciality z kuchyně švédské, italské, španělské, maďarské, vietnamské, americké, japonské a samozřejmě slovenské (přijedou kuchaři z tatranského Smokovce a ze Sence u maďarských hranic). Nebudou chybět šnečí pochoutky, pečený krocan, jehněčí z Podkletí, ústřice, grilované krevety, sushi, vaření z borůvek a také Čokoládový festival.

Další z řady rekordních výtvorů připravují pro Gastrofest mladí kuchaři z Výchovného ústavu v Hostouni u Horšovského Týna. Tentokrát před zraky diváků dokončí obří logo své školy v podobě budovy posazené na dlani – jejich stavba z houstiček dosáhne výšky tři metry osmdesát centimetrů. Pozoruhodnou novinkou letošního ročníku se stane Muzeum gastronomie vzniklé péči zasloužilého pedagoga Václava Šmída, z jehož sbírek bude k vidění – mimo jiných unikátů – rovněž originální jídelní lístek ze slavné lodi Titanic.

K novinkám se zařadí předvedení kuchyně z exotických Malediv (porcování padesátikilového tuňáka), nabídka holandských, španělských a francouzských sýrů, oříšků pražených na místě, šlehaných krémů, ukrajinských čokolád (jedny z nejlepších na světě), krokodýlých pokrmů, ukázky a ochutnávky z kuchyně kubánské, sicilské, japonské, gruzínské i podkrkonošské. Dojde na Tequilla party, Chilli fest a koštování moravského, portugalského nebo slámového vína. Stánek s rychlotočením piva obslouží sedm zákazníků za šest vteřin.

Ladislav Lhota
Foto Ján Honza



Přidej komentář