Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Festival chutí a kuchařská show již tento víkend v trojské botanické zahradě

Food festival v Botanické
Food festival v Botanické
11.07.2019 16:55 | redakce ZaKulturou.cz

Milujete originální občerstvení z foodtracků, exotickou kuchyni i domácí letní limonády? Pak si tento víkend 13 a 14. července nenechte ujít food festival plný gastronomických specialit na pozadí zelené oázy. Přijďte se inspirovat kuchařským uměním Ley Skálové a Markéty Hrubešové, ochutnejte extrémní pokrmy z hmyzu nebo si vyberte z bohaté nabídky stánků a uspořádejte s přáteli piknik ve stínu stromů. Akce se koná po oba víkendové dny od 10.00 do 19.00 hodin v Ornamentální zahradě a v expozici Stráň.
Za vstup zaplatíte běžné vstupné do venkovních expozic. Užijte si léto plné chutí, vůní a kulinářských zážitků v trojské botanické zahradě.

 

Otevírací doba v červenci
 a v srpnu:

Skleník Fata Morgana:
od 9.00 do 19.00 (út–ne, svátek)

Venkovní expozice:
od 9.00 do 19.00

Vinotéka sv. Klára:

od 13.00 do 21.00 (po–pá)
od 11.00 do 21.00 (so, ne, svátek)

 

 

K létu  neodmyslitelně patří výborné jídlo servírované přímo pod širým nebem. „V pořadí už počtvrté pořádá trojská botanická zahrada oblíbený letní food festival. Tentokrát
se návštěvníci mohou těšit mimo jiné na jedinečnou kuchařsko-floristickou show, kdy své umění představí výborná kuchařka Markéta Hrubešová a přední česká floristka Klára Franc Vavříková. Chybět nebude ani nabídka vín z vinice sv. Kláry a široký výběr delikates. Lidé
si tak v prostoru rozkvetlé Ornamentální zahrady mohou vychutnat piknik s přáteli či s rodinou,“
zve na víkendový program Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Sobota 13. července bude patřit přehlídce kuchařského umění

Program kuchařských show v sobotu 13. července:

10.30 Brouk na talíři
12.00 Lea Skálová  
14.00 Markéta Hrubešová a Klára Franc Vavříková
16.15 Brouk na talíři

 

 

Nechte se inspirovat letními recepty, sledujte kuchaře přímo při práci. V sobotu 13. července se zájemci mohou těšit
na řadu kuchařských show. „Finalistka letošního ročníku soutěže MasterChef Česko a nadaná kuchařka Lea Skálová připraví před zraky diváků menu určené pro letní slavnostní oběd. Hlavním chodem budou kachní prsa sous-vide
s máslovými brambory a cibulovou marmeládou,
která doplní lehký dezert v podobě panna cotty s višňovým gelem,“
říká Jindřiška Hejtyková, produkční Botanické zahrady hl. m. Prahy. K oběma pokrmům doporučí someliérka z vinotéky sv. Klára vhodná vína z místní produkce.

Je možné ze stejných ingrediencí připravit chutné jídlo a zároveň uvázat aranžmá?  O tom
vás přesvědčí herečka a kuchařka Markéta Hrubešová a přední česká floristka Klára Franc Vavříková během své originální kuchařsko-floristické show. Obě budou mít k dispozici totožný rostlinný materiál složený z jedlých květin, a zatímco bude Markéta Hrubešová vařit lehké tříchodové menu, vznikne pod rukama Kláry Franc Vavříkové vazba určená k dekoraci letní slavnostní tabule.

Chcete-li vyzkoušet něco nového a dopřát si opravdu netradiční gastronomický zážitek,
pak rozhodně nevynechejte ani prezentaci kuchyňského zpracování hmyzu v jedinečném podání Jana Škraňka z projektu Brouk na talíři. „Zájemci se mimo jiné dozvědí, jak si správně a chutně připravit sarančata, cvrčky nebo červy. Těšit se mohou na show plnou chutí a emocí, kterou by si rozhodně neměli nechat ujít. Bez nadsázky lze totiž říci, že okusí to, co dosud nejedli, závěrečná ochutnávka všech připravených jídel je totiž samozřejmostí,“ dodává Jindřiška Hejtyková.

 

Vyberte si z bohaté nabídky stánků a foodtracků

Po oba víkendové dny se návštěvníci mohou těšit na výběr delikates. Na své si přijdou milovníci skvělé kávy, kterou jim připraví Kafe Mělník, podnik doporučovaný v nedávno vydané Gastromapě Lukáše Hejlíka. Lahodné frappé připravené v pojízdné retro kavárně
HY Coffee Point a ozdobené domácí cookies vás okouzlí natolik, že si během dne přijdete
pro druhou várku.

K letnímu dni se hodí i sladké potěšení v podobě lehkých francouzských makronků, domácích nanuků nebo originální rolované zmrzliny, kterou vám na přání připraví účastník soutěže MasterChef Česko Jan Šulc.

„Pokud vás během dne přepadne hlad, pak nevynechejte stánky s nabídkou mexické nebo peruánské kuchyně, ochutnejte tažené maso připravené pouze za pomoci kouře a žáru z tvrdého dřeva, orientální nudle, nebo delikátní burgery a skvělé pivo z mělnického minipivovaru Němý medvěd uvedeného v gastromapě Lukáše Hejlíka. Vyzkoušet můžete i tradiční řepánky
či preclíky ve sladké i slané podobě,“
doporučuje Jindřiška Hejtyková. Jídlo skvěle doplní nabídka vín a osvěžující domácí limonády bez umělých sladidel, aromat a konzervantů.

Travnaté plochy trojské botanické zahrady (vyjma Japonské zahrady) jsou v létě ideální
pro uspořádání pikniku a příjemný odpočinek v prostředí plného vůní a záplavy květin. Prožijte letní festival chutí v rozkvetlé oáze na dosah centra české metropole.

 

Milovníci piva si přijdou na své v srpnu

Víkend 17. a 18. srpna bude patřit pivu! Návštěvníky čeká rozmanitá nabídka piv z malých domácích pivovarů spojená s doplňujícím sortimentem jídel a lahůdek k pivu, veselá muzika
a příjemná atmosféra v exkluzivním prostředí Ornamentální zahrady.

 

 

Kalendář akcí Botanické zahrady hl. m. Prahy
červenec
– říjen 2019

 

Sukulenty – krása rostlinného těla

do 21. 7.

Svět sukulentů

9.00–19.00

Po roční přestávce jsou opět zde chlupatí a pichlaví krasavci všech možných tvarů a velikostí.
I letos bude výstava doplněna o prodej rostlin s možností poradit se o jejich pěstování
s profesionály (jen do 7. 7.).

 

Zahrada všemi smysly

do 31. 8.  

Areál Střed a Sever

Zažijte letní zahradu všemi smysly! Těšit se můžete na vonná pohlazení pro váš nos i mysl, vyzkoušíte, jak citlivá jsou vaše chodidla na chodníčku z přírodních materiálů, prozkoumáte
i zdánlivě neviditelné detaily rostlinných struktur, budete se „prodírat“ bambusovou houštinou, zaposloucháte se do zvuků včelího úlu a zahrát si můžete na unikátní lithofon.

Food festival

13. – 14. 7.

Ornamentální zahrada

Během tohoto červencového víkendu se v zahradě propojí hudba s moderní kuchyní a nápoji do jednoho velkého zážitku. Staňte se svědky netradiční harmonie kulinářského umění
a květinových dekorací od známých osobností.

 

Zahradou s odborníkem – Letní trvalky

20. 7.

od 14.00 a 16.00

Komentovaná prohlídka v doprovodu kurátora Petra Hanzelky. Sraz účastníků u pokladny Jih v ulici Nádvorní. Prohlídka je v ceně vstupného do venkovních expozic, rezervace není nutná.

Víno na vinici

20. 7.

od 12.00 a 20.00

Přijměte toto mimořádné pozvání k degustaci vín přímo v prostorách slavné vinice sv. Kláry. Genius loci zde funguje naprosto skvěle, mimořádná kulisa dozrávající vinné révy, dechberoucí panoramata a k tomu špičková vína, vyprodukovaná s láskou přímo malovinaři. Unikátní vinařský zážitek, který si nesmíte nechat ujít. Prezentovat se budou malí rodinní vinaři nejen
z jižní Moravy, ale i z oblastí Starého a Nového světa, jejichž produkci běžně neochutnáte.
Co vinař a co láhev, to originál, při jejich výběru byl kladen důraz na minimální produkci, kdy vinař uzavírá do lahve nejen víno, ale i své srdce. K degustaci zahraje příjemná živá hudba
a zážitek dotvoří moderní gastronomie, můžete tak párovat vybraná vína dle svých chutí
a pocitů. V průběhu festivalu můžete hlasovat o nejchutnější víno či se zúčastnit přímo
na pódiu některé zábavné formy degustace.

 

Zahradou s odborníkem – Užitkové rostliny Nového světa

27. 7.

od 14.00 a 16.00

Komentovaná prohlídka v doprovodu kurátorky Kláry Lorencové. Sraz účastníků u pokladny Sever v ulici K Pazderkám. Prohlídka je v ceně vstupného do venkovních expozic, rezervace není nutná.

 

Fotografická výstava – Zahrada vašima očima

1. 8. – 31. 8.

Výstavu fotografií 3. ročníku fotografické soutěže, jež probíhá ve spolupráci se společností Zeiss, naleznete ve venkovních expozicích.

 

Zahradou s odborníkem – Letničky

10. 8.

od 14.00 a 16.00

Komentovaná prohlídka v doprovodu kurátorky Aleny Novákové. Sraz účastníků u pokladny Jih v ulici Nádvorní. Prohlídka je v ceně vstupného do venkovních expozic, rezervace není nutná.

 

Klára má svátek

12. 8.

Vinice sv. Kláry

Oslavte s námi svátek Kláry – jak jinak než piknikem na stejnojmenné vinici. A čím nejlépe připít Kláře v její sváteční den? Jedině vínem z naší produkce!

 

Pivní festival

17. – 18. 8.

Ornamentální zahrada

Rozmanitá nabídka piv z malých domácích pivovarů spojená s doplňujícím sortimentem jídel
a lahůdek k pivu, veselá muzika a příjemná atmosféra lákají po celou dobu festivalu
v exkluzivním prostředí botanické zahrady.

 


 

Mezinárodní den Rulandského modrého

18. 8.

Vinice sv. Kláry

Pěstování odrůdy Rulandské modré má v Praze dlouhou tradici a v podmínkách botanické zahrady se jí skvěle daří. Od 14.00 hodin bude na terase pod ořechem přichystána volná minidegustace několika vzorků.

 

Masožravé rostliny

4. – 22. 9.

Fata Morgana

denně kromě pondělí od 9.00 do 19.00

Fascinuje vás rafinovanost masožravých rostlin a jejich schopnost proměnit své tělo
v smrtonosnou past? Přijměte pozvání do skleníku Fata Morgana a poznejte je blíž. Seznámíte se s rekordmankami rostlinné říše bublinatkami, zjistíte, čím se živí láčkovka, odhalíte tajemství ztraceného světa heliamfor a poznáte, v čem tkví krása masožravosti.

 

Zahradou s odborníkem – Fata Morgana

14. 9.

od 14.00 a 16.00

Procházka s kurátorem Janem Ponertem skleníkem Fata Morgana s povídáním o přizpůsobení stavby rostlinného těla k životu v různých podmínkách (od pouští po vysoká pohoří).

 

Vinobraní sv. Kláry

14. – 15. 9.

Vinice sv. Kláry

Milovníci vína by si v diáři měli poznamenat víkend 14. a 15. září. V tomto termínu ožije jedna z nejstarších vinic v Praze oslavou sklizně. Vinobraní sv. Kláry představí vinařskou produkci jak místní, tak i dalších vinařství z Čech a Moravy. Chybět nebude ani doprovodný hudební program.

 

Dýňový podzim

26. 9. – 20. 10. 

Ornamentální zahrada

Hravost barev i oblé tvary jsou hitem letošního podzimu. Hřejivé tóny dýňových plodů rozzáří i sebesmutnější den. Odhalte jejich krásu během oblíbené výstavy v Ornamentální zahradě.

Kořeny osobností

Dlouhodobý celoroční projekt v areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy

Více než devět desítek osobností poctilo v uplynulých deseti letech Botanickou zahradu
hl. m. Prahy svou návštěvou, aby podpořily projekt Kořeny osobností, v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství s těmi největšími postavami současného světa. Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné dědictví přírody,
ale také to nejlepší, co dokázal člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní, či vědecké.

Slavné osobnosti, které se na projektu Kořeny osobností podílejí, patří k těm, ke komu s úctou a obdivem vzhlížíme, stejně jako s respektem vnímáme krásu přírodního dědictví pražské botanické zahrady. Pro děti je hrdinou Hurvínek či postava Krtečka, pro sportovní fandy Josef Masopust nebo Pavel Nedvěd, pro jiné spisovatel Ivan Klíma, režisér Miloš Forman
či architektka Eva Jiřičná a řada dalších. Všechna tato velká jména budete mít možnost
potkat na Stezce osobností a díky nim s celou svou rodinou formou jedinečného zážitku poznat a obdivovat poklady rostlinné říše. Prostřednictvím projektu Kořeny osobností si totiž svou cestu k vzácným rostlinám a stromům najdou děti i jejich rodiče. K dnešnímu dni
se do projektu zapojilo již 95 známých osobností. V letošním roce si svůj strom vysadil
Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy, a Ester Ledecká, snowboardistka a alpská lyžařka.
3. června se k nim připojil český lezec Adam Ondra.

Výstavu prezentující projekt Kořeny osobností mohou zájemci aktuálně vidět na prostranství
u Národního divadla v Praze.



Tagy: festival chutí, kuchařská show


Přidej komentář